Leren Mediteren & Kennismaken

 

Het boeddhisme biedt een pad van dagelijkse beoefening. Het geeft praktische technieken die helpen om een bevredigender leven te leiden. Een belangrijk onderdeel van het pad is de beoefening van meditatie.

De module Leren Mediteren & Kennismaken is zowel bedoeld voor beginners, die willen leren mediteren, als voor mensen die al meditatie-ervaring hebben en op zoek zijn naar een sangha. Omdat er veel verschillende vormen van meditatie en boeddhistische beoefening bestaan, is het van belang om kennis te maken met onze manier van beoefenen. Iedereen bij BCH heeft ‘Leren mediteren’ doorlopen en is zo bekend geworden met ‘onze’ taal en cultuur. De keuze om je aan te sluiten bij deze sangha kan vervolgens bewust worden gemaakt.

In deze zesweekse module leer je de basismeditaties die wij binnen BCH veel beoefenen: gewaarzijn van het lichaamgewaarzijn van de ademhaling, de metta bhavana (meditatie voor het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid) en loopmeditatie.

Verder bekijken we de bronteksten (soetra’s) waarop het gewaarzijn van de ademhaling en de metta-meditaties zijn gebaseerd. We besteden aandacht aan een goede zithouding en we wisselen ervaringen met elkaar uit. Ook komen hindernissen en moeilijkheden die zich voordoen tijdens meditatie aan bod.

Met het afronden van deze cursus, kan je meedoen aan alle andere activiteiten van BCH. Leren Mediteren & Kennismaken wordt een paar keer per jaar aangeboden.

Programma

De exacte data voor de cursus Leren Mediteren vind je hier. Als er nog extra cursussen Leren Mediteren volgen wordt dat hier bekend gemaakt.

Praktisch

  • Deze cursus vereist geen voorkennis of ervaring;
  • Kosten: minimale bijdrage in de kosten voor 6 lessen is € 81,00-, inclusief lesmateriaal. (25% korting op vertoon van studentenkaart of Ooievaarspas). Deelname is pas zeker na betaling.
  • Tijd: maandag- of dinsdagavond van 19:30 – 22:00 uur.
  • Deze cursus bereidt je voor op andere activiteiten van BCH. Je mag maximaal 2 lesavonden missen om door te kunnen stromen naar die andere activiteiten.
  • Locatie: Uilebomen 55, Den Haag;
  • Aanmelden: vanaf 6 weken voor aanvang van de cursus via de aanmeldpagina. Na aanmelding krijg je een bevestiging en een verzoek tot betaling van de bijdrage in de kosten. Als deze is voldaan is je inschrijving definitief. Betaling kan op NL17 TRIO 0198 5431 15, t.n.v. Boeddhistisch Centrum Haaglanden, Den Haag o.v.v. Leren Mediteren en je naam.
  • Wachtlijst: indien je interesse hebt, kun je jezelf op de wachtlijst laten plaatsen. Je krijgt dan bericht als de module ingepland is.
  • Overig: er zijn meditatiekussens en bankjes in diverse maten aanwezig; deze hoef je niet zelf mee te nemen. Loszittende kleding en (bij koud weer) warme sokken zijn aan te raden.
  • Parkeren: op de Uilebomen geldt ook ’s avonds betaald parkeren. Je kunt bij alle parkeerautomaten betalen met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon (details: website Gemeente Den Haag). Fietsen kunnen worden geparkeerd aan de Nieuwe Haven.zitmateriaal