Leren Mediteren

 

Het boeddhisme biedt een pad van dagelijkse beoefening. Het geeft praktische technieken die helpen om een bevredigender leven te leiden. Een belangrijk onderdeel van het pad is de beoefening van meditatie.

In deze 6-weekse cursus leer je drie meditaties: het gewaarzijn van de ademhaling, de metta bhavana (meditatie voor het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid) en loopmeditatie. Door middel van het creëren van een punt van verstilling in ons leven ontdekken we wie we zijn, los van alle drukte in ons hoofd, het drukke leven dat we wellicht leven.

Verder bekijken we de twee bronteksten (soetra’s) waar de meditaties in beschreven worden. Er wordt aandacht besteed aan een goede zithouding en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

Deze cursus is gelijk aan module 1 van de Leergang meditatie & boeddhisme. Na afloop kun je instromen in één van de andere modules van de leergang of deelnemen aan één van de andere activiteiten. Leren Mediteren wordt dit seizoen drie maal aangeboden.

Programma

De exacte data voor de cursus Leren Mediteren vind je hier. Als er nog extra cursussen Leren Mediteren volgen wordt dat hier bekend gemaakt.

Praktisch

  • Veiligheid: we volgen binnen BCH de regels van het RIVM inzake COVID-19. Lees onze maatregelen hier.
  • Deze cursus vereist geen voorkennis of ervaring;
  • maximum aantal deelnemers: 12
  • kosten: minimale bijdrage in de kosten voor 6 lessen is € 75,00-, inclusief lesmateriaal. (25% korting op vertoon van studentenkaart of Ooievaarspas).
  • tijd: dinsdaggavond van 19:30 – 22:00 uur,
  • Deze cursus bereidt je voor op andere activiteiten van BCH. Er mogen daarom maximaal 2 lesavonden worden gemist om door te kunnen stromen naar die andere activiteiten.
  • locatie: Uilebomen 55, Den Haag;
  • aanmelden: vanaf 6 weken voor aanvang van de cursus via de aanmeldpagina. Na aanmelding krijg je een bevestiging en een verzoek tot betaling van de bijdrage in de kosten. Als deze is voldaan is je inschrijving definitief. Betaling kan op NL17 TRIO 0198 5431 15, t.n.v. Boeddhistisch Centrum Haaglanden, Den Haag o.v.v. Leren Mediteren en je naam.
  • overig: er zijn meditatiekussens en bankjes in diverse maten aanwezig; deze hoef je niet zelf mee te nemen. Loszittende kleding en (bij koud weer) warme sokken zijn aan te raden. Op de Uilebomen geldt ook ’s avonds betaald parkeren. Je kunt bij alle parkeerautomaten betalen met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon (details: website Gemeente Den Haag). Fietsen kunnen worden geparkeerd aan de Nieuwe Haven.zitmateriaal