Avond van de beoefening

 

Als je je boeddhistische beoefening een vervolg wilt geven, dan zijn de avonden van de beoefening heel geschikt. Samen met andere meer en minder ervaren beoefenaars vormen we de sangha (gemeenschap van beoefenaars), waar we onze beoefening verdiepen. Het is een interactieve avond die openstaat voor iedereen die tenminste de module Leren Mediteren heeft gevolgd.

Je boeddhistische ontwikkeling begint bij het kennisnemen van de boeddhistische leer. Daar is de leergang meditatie en boeddhisme vooral op gericht. Daarna volgt het je eigen maken van de theorie. De avond van de beoefening is hier bij uitstek geschikt voor. Dit is de plek om te oefenen met de opgedane kennis, om (zelf)onderzoek te doen en om te experimenteren zodat de leer kan indalen in je leven. Dit alles doe je in een goede sfeer samen met de andere deelnemers aan de avonden. Je vindt hier mede-beoefenaars, waarmee je open en eerlijk aan je beoefening kunt werken en aan de toepassing daarvan in je dagelijks leven. Je hoeft het niet ‘alleen’ te doen!

Modules

Vanaf september starten twee verdiepingsgroepen, één op de maandag- en één op de donderdagavond. We gaan aan de slag met het boek ‘Alles hier is welkom’ van Pema Chödrön, een Amerikaanse boeddhistische non.  In het boek verbindt Pema Chödrön haar boeddhistische beoefening aan de grote uitdagingen waar we als moderne mensen voor staan. Met persoonlijke verhalen en praktische meditatieoefeningen moedigt ze ons aan om onszelf en onze omgeving op een positieve manier te beïnvloeden. Haar advies is om te leven vanuit een bodhichitta, een ontwaakt hart. Dan kunnen we ons eigen welzijn vergroten en ons daarnaast dienstbaar inzetten voor de medemens. ‘Alles hier is welkom’ helpt ons om onze eigen en andermans fouten te accepteren, tegenslagen te zien als mogelijkheden voor innerlijke groei en uit te gaan van het goede in alle mensen, ook als we het fundamenteel met hen oneens zijn.

Aan de hand van dit toegankelijke boek onderzoeken we onze eigen beoefening en leggen een link met ons eigen dagelijks leven. Dit doen we door samen te mediteren, uit te wisselen en samen te reflecteren op thema’s uit het boek.

Als je je aanmeldt voor de serie dan vragen we je om je te committeren aan de gehele reeks avonden. Je schrijft je in voor óf de maandag (1x per 14 dagen) óf de donderdag (wekelijks). Verder is het de bedoeling dat je op je eigen manier en eigen niveau actief deelneemt, door de hoofdstukjes te lezen, je ervaringen te delen en door samen met een andere deelnemer een deel van een avond voor te bereiden of een vraag over een hoofdstuk uit het boek voor te bereiden. 

Zo geven we met deelnemers en begeleiders gezamenlijk vorm en invulling aan de avonden.  

Meer informatie vind je in deze flyer.