Onze begeleiders

Maak kennis met onze begeleiders, ze stellen zich hieronder aan je voor:

Karin

Sinds 2007 kom ik op BCH. Ik startte met de leergang Meditatie en Boeddhisme. Ik vond het boeddhisme dermate intrigerend dat ik sindsdien iedere week wel één of meerdere keren op BCH te vinden ben. Eerst als deelnemer, later als bestuurslid en nog weer later, vanaf 2013 als begeleider. Het begeleider zijn geeft veel voldoening. Ten eerste omdat het heel dankbaar werk is om deelnemers te mogen begeleiden en ondersteunen op hun boeddhistische pad. Ten tweede omdat het mijn eigen beoefening ondersteunt. Door activiteiten voor te bereiden word ik telkens opnieuw ondergedompeld in een bepaald thema, waardoor ik het steeds beter ga begrijpen op hoofd- en hartniveau. In het dagelijks leven ben ik leerkracht in het primair onderwijs. Na 15 jaar een eigen klas te hebben gehad, heb ik in 2018 gekozen voor het Boeddhistisch Vormingsonderwijs. Ik geef als vakdocent les op openbare scholen over boeddhisme en laat leerlingen kennis maken met het leven en de leer van Boeddha.

Femke

Medio 2005 begon ik met mediteren, aanvankelijk vooral om de werkdruk in mijn leven het hoofd te bieden. Twee jaar later, eind 2007, leerde ik via BCH het boeddhisme kennen. Er was direct een gevoel van herkenning, zowel met de boeddhistische ethiek als met de boeddhistische filosofie. Boeddhisme biedt mij een concreet en praktisch kader om betekenis te geven aan mijn leven zonder daarbij te vervallen in leedvolle illusies. De ontwikkeling van heilzame intenties, compassie en wijsheid staan daarbij centraal. In 2014 besloot ik les te gaan geven om zo mijn ervaring en kennis te delen met anderen. Medio 2017 werd ik mij bewust van de urgentie van het klimaatvraagstuk en sindsdien is mijn boeddhistisch beoefening steeds meer in het teken komen te staan van de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis. Ik ben opgeleid als scheikundige en wetenschapsfilosoof en momenteel ben ik werkzaam als zelfstandig adviseur kennis co-creatie.

Julian

Ik leerde het boeddhisme aanvankelijk kennen via de beeldende kunst. Veel kunstenaars (en muzikanten) wiens werk ik bewonderde bleken boeddhist, dat wekte mijn interesse. Ergens rond 2013/2014 ben ik met mijn toenmalige partner op haar verzoek het BCH binnengestapt, met een behoorlijke dosis scepsis. Maar al snel bleek voor mij dat hier een boeddhisme wordt gedeeld dat met beide benen in de huidige maatschappij staat. Een Haags Boeddhisme. Dus toen ben ik maar blijven hangen. Sinds 2018 ben ik deel van de begeleidersgroep en geef ik ook les. Lesgeven staat voor mij gelijk aan beoefenen. Buiten het BCH ben ik grafisch ontwerper en werk ik met beeldend kunstenaars samen.

Pauline

Ook wel ‘Plien’, ‘Paultje’, ‘Memel’ of ‘Memeltje’. Ik reageer op al deze namen. Ik beschouw mijzelf als mens, Europeaan, Nederlander, in die volgorde. Andere passende labels zijn: vrouw, Hagenaar, pragmatisch boeddhist, dansliefhebber, bewegingsdocent. Eerder was ik: jurist, universitair docent, Kennismanager en leidinggevende. In mijn vrije tijd studeerde ik Beweging, Dans en Spel. Sinds kort ben ik gecertificeerd Mindfulness-trainer. Momenteel volg ik een opleiding tot LBMS-bewegingsanalist en geef lessen bewegings­expressie. Wat ik wil worden als ik later groot ben, weet ik nog niet precies. Het liefst bestudeer ik Lichaam, Spraak en Geest en ik geef graag les. Daarom ben ik sinds de zomer van 2020 begeleider bij BCH. Degene die uitleg geeft aan anderen, leert zelf het meest. Ik hoop mijn eigen beoefening te kunnen verdiepen en meer na te denken over de toepassing van boeddhistische beginselen in ons Westerse dagelijkse leven. Sinds 2006 neem ik (af en aan) deel aan BCH-activiteiten. ‘Boeddhisme’ is zo rijkgeschakeerd en complex dat ik mij nog steeds een absolute beginner voel. De mix van studie, meditatie, ethiek, leren van anderen en ‘Haagse toepassing’ spreekt me aan. Door mijn beoefening ben ik wat vriendelijker, bewuster, iets minder perfectionistisch en gelijkmoediger geworden en kan ik iets beter met mijzelf overweg. Boeddhisme is geïntegreerd en richtinggevend in mijn leven.