Avond van de beoefening: De zeven factoren van ontwaken

Na de zomervakantie gaan we op de donderdagavond aan de slag met de zeven factoren van ontwaken, ook wel de zeven factoren van verlichting genoemd: opmerkzaamheid, onderzoek, energie, vreugde, rust, concentratie en gelijkmoedigheid. We doen dat aan de hand van teksten van verschillende auteurs.

De Boeddha beschrijft de zeven factoren van verlichting als de vrucht van meditatie en als de geestesgesteldheden waaruit verlichting voorkomt. (…) Deze factoren (…) belichamen, betekent dat we ons bewust worden van ons hele innerlijke potentieel. Toch kunnen we ze niet verwezenlijken door er naar uit te reiken, ons eraan vast te klampen of ze te forceren, zoals we een plant niet kunnen dwingen groter te worden door er aan te trekken. Het zijn factoren van hart en geest die, net als andere verschijnselen, ontstaan op basis van bepaalde voorwaarden. Onze manier van beoefening is ze water te geven en vrij van onkruid te houden, om deze kwaliteiten van harte te voeden en te ondersteunen met wijze aandacht in ieder domein van ons leven. (…) Voor de meeste van ons verloopt dit proces als de bloei van een agave – een langdurig en langzaam proces van zich openen tot een prachtige bloem: onze ontwaking. (Uit: Joseph Goldstein & Jack Kornfield ‘Op zoek naar het hart van wijsheid’,  p.137-138).

Aan de hand van teksten uit verschillende tradities onderzoeken we onze eigen beoefening en leggen een link met ons dagelijks leven. Dit doen we door samen te mediteren, uit te wisselen en te reflecteren. Het is de bedoeling is dat je op je eigen manier en je eigen niveau actief deelneemt, door vooraf de teksten te lezen, je ervaringen te delen en door (samen met een andere deelnemer) een deel van een avond voor te bereiden of eens een meditatie te begeleiden. Zo geven de deelnemers gezamenlijk vorm en invulling aan de avonden. Als je je aanmeldt dan committeer je je aan de gehele reeks avonden.

Praktisch:

Data: 8, 15, 22, 29 september en 6, 13 en 20 oktober 2022 van 19.30 tot 21.30 uur.

Minimale bijdrage in de kosten: 94,50 euro (een hoger bedrag is zeer welkom).

Ooievaars/studentenkorting van 25% mogelijk.

Je kunt een beroep doen op het solidariteitsfonds als je inkomen ontoereikend is. Neem dan contact op via solidariteitsfonds@bchaaglanden.nl.

Algemeen

Om deel te kunnen nemen volstaat het om de module ‘Leren Mediteren & Kennismaken’ te hebben afgerond. Voorafgaand aan de reeks ontvang je van ons de teksten die we samen gaan lezen.