Zaterdag 2 maart: Instroommodule Leren Mediteren

Op 2 en 9 maart bieden we eenmalig een Instroommodule aan omdat dit voorjaar geen modules Leren Mediteren worden gegeven. Deze combinatie van twee zaterdagen is een beknopte versie van onze gebruikelijke zesweekse module Leren Mediteren. De beide bijeenkomsten duren van 9:00 tot 13:00 uur. De module is gericht op mensen die graag willen instromen in de leergang Meditatie & Boeddhisme. Je zou deze module kunnen combineren met deelname aan module 4 (start 5 maart) of module 5 (start 7 mei).

Het boeddhisme biedt een pad van dagelijkse beoefening. Het geeft praktische technieken die helpen om een bevredigender leven te leiden. Een belangrijk onderdeel van het pad is de beoefening van meditatie. In deze module leer je drie meditaties: het Gewaarzijn van de ademhaling, de Metta bhavana (meditatie voor het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid) en loopmeditatie. In de week tussen de bijeenkomsten vragen we je tijd vrij te houden om dagelijks te oefenen met deze meditaties. Als hulp daarbij krijg je audiobestanden met geleide meditaties. Door middel van het creëren van een punt van verstilling in ons leven ontdekken we wie we zijn, los van alle drukte in ons hoofd, het drukke leven dat we wellicht leven.

Verder bekijken we de twee bronteksten (soetra’s) waar de meditaties in beschreven worden. Er wordt aandacht besteed aan een goede zithouding en het uitwisselen van ervaringen met elkaar. Ook komen de hindernissen aan bod die je kunt tegenkomen tijdens de meditaties.

Op basis van deze module kun je instromen in één van de andere modules van de leergang of deelnemen aan één van de andere activiteiten. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je op beide zaterdagen aanwezig bent.

Praktisch

  • Deze cursus vereist geen voorkennis of ervaring;
  • maximum aantal deelnemers: 16
  • kosten: minimale bijdrage in de kosten is € 40,- (meer geven mag ook), inclusief lesmateriaal. (25% korting op vertoon van studentenkaart of Ooievaarspas).
  • tijd: op zaterdag 2 en 9 maart van 9:00 – 13:00 uur;
  • locatie: Uilebomen 55, Den Haag;
  • aanmelden: vanaf 6 weken voor aanvang van de cursus via de aanmeldpagina. Na aanmelding krijg je een bevestiging en een verzoek tot betaling van de bijdrage in de kosten. Als deze is voldaan is je inschrijving definitief. Betaling kan op NL17 TRIO 0198 5431 15, t.n.v. Boeddhistisch Centrum Haaglanden, Den Haag o.v.v. Instroommodule Leren Mediteren en je naam.
  • overig: er zijn meditatiekussens en bankjes in diverse maten aanwezig; deze hoef je niet zelf mee te nemen. Loszittende kleding en (bij koud weer) warme sokken zijn aan te raden. Op de Uilebomen geldt betaald parkeren. Je kunt bij alle parkeerautomaten betalen met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon (details: website Gemeente Den Haag). Fietsen kunnen worden geparkeerd aan de Nieuwe Haven.