Donderdag 7 maart 2019: module 6 | Vervolg en Verdieping

Als je je boeddhistische beoefening een vervolg wilt geven, dan zijn de donderdagavonden heel geschikt. Samen met andere meer en minder ervaren beoefenaars vormen we de sangha (gemeenschap van beoefenaars), waar we onze beoefening verdiepen. Het is een interactieve avond die openstaat voor iedereen die tenminste de module Leren Mediteren heeft gevolgd.

Je boeddhistische ontwikkeling begint bij het kennisnemen van de boeddhistische leer. Daar is de leergang meditatie en boeddhisme vooral op gericht. Daarna volgt het je eigen maken van de theorie. De donderdagavonden zijn hier bij uitstek geschikt voor. Dit is de plek om te oefenen met de opgedane kennis, om (zelf)onderzoek te doen en om te experimenteren zodat de leer kan indalen in je leven. Dit alles doe je in een goede sfeer samen met de andere deelnemers aan de avonden. Je vindt hier mede-beoefenaars, waarmee je open en eerlijk aan je beoefening kunt werken en aan de toepassing daarvan in je dagelijks leven. Je hoeft het niet aleen te doen!

Module 6

Vanaf 7 maart start een nieuwe reeks op de donderdagavond. Gedurende 7 avonden (t/m 18 april) gaan we aan de slag met de positieve emoties (de brahma vihara’s) in relatie tot het thema duurzaamheid.

(afbeelding: Anabella Meijer, www.kanai.nl)

Ons collectieve welvaartsniveau heeft ons vele mogelijkheden gebracht, maar wat we eten, de spullen die we kopen, hoe we ons verplaatsen en hoe we onze vrije tijd doorbrengen leidt op grote schaal tot vernietiging van soorten, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en levensbedreigende opwarming van de aarde. Steeds meer mensen voelen de dreiging en de urgentie en willen niet langer passief en machteloos toekijken. Makkelijk is dat niet. In deze reeks avonden gaan we onderzoeken hoe de beoefening van de positieve emoties: metta, karuna (mededogen), mudita (medevreugde) en upekka (gelijkmoedigheid), oftewel de brahma vihara’s, ons hierin kunnen ondersteunen. Ervaring met de brahma vihara’s is niet nodig.

De avonden worden voorbereid door Ditte, Femke en Pauline. Iedereen wordt uitgenodigd actief met het thema aan de slag te gaan en hierover uit te wisselen.

Je kunt ervoor kiezen om de hele reeks mee te doen, maar je kunt ook 1 of meerdere losse avonden bezoeken. Minimale bijdrage in de kosten: 70 euro voor de hele reeks of 10 euro per avond.

Praktisch

  • Vereisten: module 1 of Leren Mediteren moet zijn gevolgd om mee te kunnen doen aan deze cursus. Je kunt je ook opgeven wanneer je bent ingeschreven voor de instroommodule op zaterdag.
  • Programma: module 6: donderdagavond 7 • 14 • 21 • 28 maart, 4 • 11 • 18 april 2019 (7 bijeenkomsten). De rest van het jaar wekelijks op donderdag.
  • Kosten: € 10,- per avond (in één keer voor meerdere avonden betalen kan ook), bij voorkeur overmaken op NL17TRIO0198543115 t.n.v. Boeddhistisch Centrum Haaglanden o.v.v. ‘donderdag’, of eventueel contant in de danaschaal in het centrum. Deelnemers in het bezit van een ooievaarspas betalen € 7,50 per avond.
  • Tijd: donderdagavond 19:30 – 22:00 uur
  • Locatie: Uilebomen 55, Den Haag
  • Aanmelden voor de hele reeks: via de aanmeldpagina.
  • Overige: Er zijn meditatiekussens en bankjes in diverse maten aanwezig; deze hoef je niet zelf mee te nemen. Loszittende kleding en (bij koud weer) warme sokken zijn aan te raden. Op de Uilebomen geldt ook ’s avonds betaald parkeren. Je kunt bij alle parkeerautomaten betalen met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon (details: website Gemeente Den Haag). Fietsen kunnen worden geparkeerd aan de Nieuwe Haven.

Leergang meditatie & boeddhisme

De Leergang meditatie & boeddhisme is een leergang van vijf modules. De lessen worden ondersteund met cursusmateriaal en geven een goede kennismaking met de verschillende basisprincipes van meditatie, de boeddhistische leer en de beoefening daarvan. Op elke bijeenkomst wordt gemediteerd en vervolgens na de theepauze op een van de thema’s ingegaan door middel van een korte inleiding en vraag en antwoord. Tijdens alle lessen in iedere module wordt gemediteerd.