Groene Tara groep start binnenkort

Boeddhistische ethiek in tijden van klimaatverandering

Ethiek, meditatie en wijsheid vormen de drie pijlers van de Boeddhistische beoefening. De ethiek komt er in onze beoefening soms wat bekaaid van af. We denken dat het wel goed zit, of dat het niet zo belangrijk is en we zijn er minder met elkaar over in gesprek. Tegelijk leven we in een tijd en in een maatschappij waarin er veel aanleiding is om naar de ethiek van ons dagelijks handelen te kijken. Ons collectieve welvaartsniveau heeft ons vele mogelijkheden gebracht, maar wat we eten, de spullen die we kopen, hoe we ons verplaatsen en hoe we onze vrije tijd doorbrengen leidt op grote schaal tot vernietiging van soorten, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en levensbedreigende opwarming van de aarde. Om in die context met ethiek bezig te zijn, vanuit het Boeddhistische perspectief van zo min mogelijk schade doen, is niet eenvoudig. Het wordt ons al snel te veel en we kiezen er bewust of onbewust voor om weg te kijken. In de Groene Tara groep gaan we kijken of dat ook anders kan. Niet wegkijken, maar samen onderzoeken hoe we op een hele praktische manier andere keuzes kunnen gaan maken in ons leven.

Praktisch

  • Deze groep is toegankelijk voor diegenen die minimaal Leren Mediteren gevolgd hebben.
  • Programma: De Groene Tara groep gaat na de zomervakantie van start. De bijeenkomsten plannen we in overleg met de deelnemers van de groep. Het streven is om één keer per drie weken bij elkaar te komen.(6 bijeenkomsten)
  • Tijd: 10:00 – 13:00 uur (inloop met koffie en thee om 09:30 uur)
  • Kosten: bijdrage in de kosten is €60,- (meer geven mag ook). Hiervan gaat €30,- naar Stichting Klimaatgesprekken. Daarvoor ontvang je het boek ‘In time for tomorrow’ met achtergrondinformatie en een werkboek met praktische oefeningen. In verband met het bestellen van het boek en werkboek moet je betaling uiterlijk 26 mei bij ons binnen zijn.
  • Locatie: Uilebomen 55, Den Haag
  • Aanmelden: vanaf 6 weken voor aanvang van de cursus via de aanmeldpagina.
  • Overige: Er zijn meditatiekussens en bankjes in diverse maten aanwezig; deze hoef je niet zelf mee te nemen. Loszittende kleding en (bij koud weer) warme sokken zijn aan te raden. Op de Uilebomen geldt ook ’s avonds betaald parkeren. Je kunt bij alle parkeerautomaten betalen met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon (details: website Gemeente Den Haag). Fietsen kunnen worden geparkeerd aan de Nieuwe Haven.